Munskänkarna i Katrineholm avhöll en ordinarie provning den 31 mars. Vid mötet fick Prentavin möjlighet att berätta om engelska vinets historia hur man gör kvalitet bubbel. Efter en djupdykning i likheterna mellan södra Englands likheter i geologi och läge, övergick vi i en provning av 7 stycken bubbel i två flighter.
Första flighten var tre stycken årgångsviner Vintage. En vintage måste i England innehålla minst 85% från aktuell årgång och högst 15% reservviner från andra årgångar. I startfältet fanns
Gusbourne | BdB | 2013 |
Wiston | Cuvée Brut | 2009 |
Ridgeview | BdN | 2014 |
Ridgeview tilldelades guldmedaljen, Wiston tilldelades silver och bronset gick till Gusbourne.
Andra flighten bestod av viner från NV eller non Vintageklassen. De tillverkas med en bas av årets vin, men innehåller ofta en blandning av flera smakstarka lagrade årgångar. I Champagne förekommer det att så mycket som 67% kan vara standard iblandning. Dåliga år kan det vara 100%.
4 | Ridgeview | Bloomsbury Brut | NV |
5 | Hambledon | Premiere Cuvée | NV |
6 | Nyetimber | NV Classic Cuvée | NV |
7 | Harrow & Hope | Brut | NV |
Segern och guldmedaljen gick till Ridgeview Bloomsbury brut som även kammade hem priset som kvällens bästa. God tvåa med silvermedaljen kom Nyetimber NV Classic och på tredje plats hittade vi Hambledon Premiere Cuvée. På den förargliga fjärdeplatsen hamnade Harrow & Hope.
Visst kan de göra riktigt bra mousserande i England, det är inte konstigt att de tar marknadsandelar från Champagne på den egna marknaden.